Mor: Ægtefælle: Karen Kirstine Jensdatter Far:
Bertel Pallesen
Døde den 21. mar 1832.
Bertel Pallesen er født ca. 1765 og døde d. 21. marts 1832 i Vokslev.
"Som Forlovere for Ungkarl Bertel Pallesen og Pigen Karen Kirstine Jensdatter som Søndagen d. 14. Augustii agter at trogives, forsikrer vi undertegnede, at der er intet imod Guds og Kongens Lov som kand hindre deres Ægteskabs Fuldbyrdelse. Nibe d. 12te August 1796.
Søren Andersen, Poul Christensen."
Trolovelsen kendtes allerede i middelalderen og var en ægteskabsstiftende handling. Efterhånden fik den kirkelige vielse dog større og større betydning, og ved ordinans af 19. juni 1582 bestemtes det, at et ægteskab skulle fuldbyrdes af præsten. Før den kirkelige vielse blev foretaget, skulle der dog finde trolovelse sted i overværelse af præsten og fem andre personer. En sådan trolovelse var forpligtende for begge parter og kunne kun ophæves efter kongelig bevilling. Efter loven skulle præsterne "alvorligen forbyde de trolovede personer at søge seng sammen, før end de i kirken retteligen blive samlede", men blandt almuen overholdt man ikke denne lovbestemmelse, idet man bibeholdt den gamle opfattelse af trolovelsen som den egentlige ægteskabsstiftende handling.
I året 1799 blev trolovelser helt afskaffet ved kongelig reakript af 4. januar, men trolovelsesskikken fortsatte dog uden at være ægteskabsstiftende og er i vore dage afløst af forlovelsen
Som et ydre tegn på trolovelse bar den trolovede i hvert fald hvis det var en mere fornem person en fingerring af guld, der blev anbragt på fjerde finger, "thi vise mestre og læger skriver, at der ganger' en åre fra hjertet op til den fjerde finger."
Bertel Pallesen (Rytter) blev gift d. 1. september 1796 i Vokslev med Karen Kirstine Jensdatter.
Bertel Pallesen havde tilnavnet Rytter, fordi han i 12 år gjorde tjeneste ved 2. jyske rytterregiment. Efter endt soldatertjeneste fik han en gård i Sønderholm, men i krigsårene 1807-1814 måtte han gå fra gården og boede siden i Vokslev, hvor han ernærede sig som husmand og fisker.
Skrevet af: Erik Jepsen Steg d. 27-4-2024  
Barn/Børn:Anders Bertelsen

Til forsiden
Søg efter personer
Diagram

Log ind
Brugernavn (e-mail)
Kodeord
 
Ud arbejdet af Erik Jepsen Steg